תגיות

, ,

DSCN4376A

שבועות בלבן – חגיגות הגבינות והחלב

אני עוד זוכר את הימים שהיו מביאים לבנייה בצנצנות זכוכית כאלו, וזה הרבה יותר משישים שנה…

מאז ועד היום אני דוגל בצריכת מוצרי חלב כל יום לשמירה על בריאות.

מעבר לסידן, חלב ומוצריו מספקים רכיבים תזונתיים נוספים החיוניים לבנייה ולשמירה על עצמות בריאות, ומשפרים את האיכות הכוללת של התזונה.
לצריכה של מוצרי חלב יש מגוון יתרונות בריאותיים במעגל החיים, ביניהם: השגת מסת עצם מירבית בגיל ההתבגרות, הפחתת הסיכון לאוסטיאופורוזיס, שמירה על משקל גוף תקין, מניעה וטיפול ביתר לחץ דם, מניעת התסמונת המטבולית, מניעת סוכרת מסוג 2, מחלות לב וכלי דם כמו גם מניעת סוגים מסוימים של סרטן 2. על כן רשויות וארגוני בריאות ברחבי העולם ממליצים לילדים ולמבוגרים לצרוך מוצרי חלב כחלק מתזונה בריאה.

אני השתכנעתי מזמן שחלב הוא בריא, אני צורך מוצרי חלב גבינות רכות, קשות ו 2 יוגורטים כל יום, בדיקות הדם שלי מצוינות ואותי לא היה צריך לשכנע.

ב"שביל עיזים" פגשנו את אלון צבן ורות, ( זוכרים את רות המואביה) אז זהו אלון הכיר את רות בפינלנד.. התאהבו ונישאו בארץ כדת וכדין… והם הקימו את המקום הנפלא הזה באהבה

DSCN4394A
DSCN4470A

מה עושה את שבועות לחג החלב? לאחרונה שמעתי כי לאחר קבלת התורה, במעמד הר סיני, בני ישראל התחייבו לאכול בשר כשר ומכיוון שלא היו ערוכים לכך כשחזרו לביתם (לא היו להם כלים כשרים או בשר שעבר שחיטה ומליחה) הם אכלו רק דברי חלב(על פי החפץ חיים).

כך או אחרת זו כבר מסורת שמועצת החלב מארגנת ומקדמת אירועים ותודה על מוצרי חלב וסיורים במחלבות לקראת ובזמן החג בלבן הזה חג השבועות.

אשתקד ביקרנו ברפתות של כפר ויתקין ובמשק יעקבס ופעם נדדנו למושב טל שחר ל"שביל עיזים" – דיר, מחלבת בוטיק, מסעדה ואירועים. סיירנו בדיר והשתאינו מול הגדיים והעיזים החמודות, בסך הכל כ50 חולבות יש שם והתוצרת של הגבינות נמכרת במקום כמו גם הארוחות והכיבוד באירועים.

DSCN4367A

המקום סגור בשבתות מטעמי כשרות

והעיקר למדנו להכין בעצמנו גבינה צ'רקסית! גבינה שאחרי שתכינו בבית לא תפסיקו להכין, ראשית זה קלי קלות, ושנית היא ממש טעימה. אלון לימד אותנו:

צילום לבנה רייזר
צילום לבנה רייזר

גבינה צ'רקסית

החומרים לכ-150 גר' גבינה:

1 ליטר חלב, בחוש ומסונן

כף יוגורט

כ-50 מ"ל חומץ 5%

כפית מלח

תבלינים לפי הטעם

אופן ההכנה:

מחממים את החלב תוך כדי בחישה לטמפרטורה של 85-90 מעלות ומורידים מהאש.

מוסיפים יוגורט תוך כדי בחישה.

מוסיפים חומץ תוך כדי בחישה איטית, עד שמי הגבינה צלולים בצבע ירקרק-צהוב. שימו לב: כמות קטנה מדי של חומץ תניב כמות גבינה קטנה, ואילו כמות גדולה מדי תניב גבינה קשה במרקם גומי.

נותנים לגבן לשקוע, ומוציאים את מי הגבינה ככל שניתן.

מוסיפים מלח ותבלינים לפי הטעם ומערבבים.

מעבירים לתבניות רשת (מומלץ להשתמש בבד סינון בנוסף), כשהגבינה עדיין חמה. כשהיא מתייצבת הופכים כמה פעמים, כדי לנקז את המים, ומשהים למשך כשעה.

לאחר כשעה אורזים ושומרים במקרר.

DSCN4406A
DSCN4483
DSCN4484

גם למדתי להכין מאכל קדום עתיק מד"ר טובה דיקשטיין – מומחית לאוכל ארץ ישראלי קדום בעלת דוקטורט מטעם המחלקה ללימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה באוניברסיטת בר אילן

גם מאכל זה ראוי שתכינו בבית להנאת הילדים ובני המשפחה

מקור המתכונים שתורגמו ונוסו על ידי ד"ר דיקשטיין, מספרו של מרקוס פורקיוס קאטו קנסוריוס, "על החקלאות".   קאטו היה סופר רומאי, פוליטיקאי ואגרונום אשר חי בין השנים 234-149 לפנה"ס.

"גלובי" – כדורי גבינה רומאיים טעימים

"גלובי נעשה כך: ערבב גבינה וכוסמין* (אנחנו נשתמש בסולת) מספיק כדי להכין את מספר הכדורים שאתה רוצה. הכנס שומן (אנחנו נכניס חמאה או שמן) במחבת נחושת. טגן אחד או שניים בפעם, הפוך אותם לעתים קרובות בעזרת 2 מריות (כפות שטוחות). כאשר הם מוכנים, הסר אותם מהאש, צפה בדבש, פזר גרגרי פרג והגש".

DSCN4525A

מצרכים

2.5 כוסות חלב

6 כפות סולת

6 כפות דבש

250 גבינת ריקוטה

1/2 כפית מלח

שמן אקסטרה וירג'ין או שמן קנולה

כף גרגרי פרג או שומשום לציפוי

הוראות הכנה

הביאו את החלב לרתיחה ופזרו את הסולת על החלב. ערבבו וצרו דייסה סמיכה.

צקו לקערה והמתינו עד שיצטנן.

הוסיפו את הגבינה לדייסה וערבבו היטב.

צקו שמן עמוק למחבת וחממו. בעזרת 2 כפות עצבו כדורים והכניסו לשמן הרותח. טגנו מכל הצדדים.

הניחו על נייר סופג, חממו דבש וצקו את הדבש על הכדורים. פזרו פרג או שומשום קלוי והגישו.

DSCN4530A

DSCN4509
DSCN4515

המנהג לאכול מאכלי חלב התחיל באירופה בימי הביניים, כאשר הוא מוזכר בפעם הראשונה במאה הארבע עשרה. יכול להיות שהסיבה לכך הייתה שילדים התחילו ללמוד תורה בחג השבועות ונתנו להם דבש וחלב בפעם הראשונה, זאת על פי הכתוב בשיר השירים: "דבש וחלב תחת לשונך".

הערך של המילה "חלב" בגימטרייה הוא 40 – בדומה לארבעים הימים ששהה משה בהר סיני כדי לקבל את התורה.

חג השבועות חל בתקופה בה יש שפע של חלב, משום שהוא התקיים לאחר תום עונת ההמלטות בצאן ובבקר.

ולכן זו עונה נהדרת לסייר במחלבות